Renbaan Duindigt is een groene oase in de randstad, gelegen naast het landgoed Duindigt, op de grens van Den Haag en Wassenaar. Als enige renbaan in Nederland biedt Renbaan Duindigt niet alleen draverijen, maar ook rennen, zowel van Engelse Volbloeds als Arabische paarden.

 

Het ene gedeelte van de renbaan bestaat uit een groot stallencomplex waar verschillende trainers een stallenblok hebben. Hier staan zowel dravers als renpaarden (volbloeds). Daartussen ligt de grote paddock, waar de volbloeds warm lopen voor de rennen en doordeweeks paarden gereden worden. Aan de andere kant van het landgoed ligt de grote renbaan, die bestaat uit een grasbaan en een zandbaan. Hier vinden alle koersen en rennen plaats en is ook de horeca gevestigd. Naast de renbaan ligt de Totalisatorhal, waar alle weddenschappen afgesloten worden.

Uiteraard is er ook gedacht aan ontspanning voor de paarden en op het gehele complex zijn verschillende grote paddocks te vinden, waar de paarden heerlijk vertoeven tussen de trainingen en koersen door.

 
 

Nationaal Draf- en Rensport Museum (NDRM)

 

Renbaan Duindigt bestaat sinds 1906 en heeft een rijke historie. In het Nationaal Draf- en Rensport Museum (NDRM) museum was van alles te vinden over de geschiedenis van de draf- en rensport. Helaas is het museum in verband met renovatie aan de gebouwen tijdelijk elders opgeslagen. Wij hopen dat het museum na renovatie weer terug keert op Draf- en Renbaan Duindigt.

 

Het museum is gevestigd op de 1e etage van de grote tribune. De toegang is gratis voor alle bezoekers van Renbaan Duindigt op koersdagen van 13:00 tot 16:00 uur en op woensdagen van 10:00 tot 14:00 uur (op afspraak).

 

Geschiedenis van het NDR Museum

 

Naast boeken, foto's en film werden en worden ons nog steeds schilderijen, hoefijzers, sierdekens, aanplakbiljetten en dergelijke zaken geschonken. Voor veel liefhebbers is dit iets om van te smullen eb schenkers zijn blij dat hun zorgvuldig bewaarde spullen een goede bestemming krijgen.

 

Hierdoor ontstond al snel een plan om een museum te gaan inrichten en gingen we op zoek naar een geschikte ruimte.
Per 1 januari 2008 hebben we op Duindigt de beschikking gekregen over een grote ruimte op de eerste verdieping van de grote tribune, daar waar je aan de achterzijde vanuit de vroegere "kroeg" met de zes barretjes met de trap naar boven kwam. Deze ruimte meet ca. 200 m2 en is nu ingericht als Nationaal Draf- en Rensport Museum NDRM.

 

De inrichting hebben we met beperkte middelen moeten doen vanwege de veranderingen, die op Duindigt te verwachten zijn en vanwege budgettaire beperkingen. Maar het resultaat mag gezien worden. In tegenstelling tot op de andere drafcentra, is er op Duindigt voldoende ruimte beschikbaar, waardoor de keus niet moeilijk is geweest. Toch willen we ook op de andere banen regelmatig en/of op verzoek mini-tentoonstellingen inrichten met bepaalde thema's. Deze tentoonstellingen kunnen ook rouleren.